Článek

GLOSA: 150 korun za koncert? Tak to nejdu!

Opravdu dlouho jsem přemýšlel nad článkem tohoto rázu a nyní jsem sem se konečně odhodlal. Určitě to znáte. Ve vašem okolí se schyluje ke koncertu vašeho oblíbeného interpreta a bohužel většina přátel kolem to samozřejmě neposlouchá. Po chvíli přemítání vás napadne kamarád, který má tohoto interpreta v oblibě stejně jako vy.

V první chvíli reaguje naprosto fenomenálně, natěšeně, a to s několika díky, že jste mu tento koncert připomněli. Vzápětí, ale nezapomene dodat otázku, za kolik je vlastně ten vstup. Když mu povíte, že 150 korun, rychle otočí, že nejde, a že nemá peníze.

V těchto situacích se mi navalí před oči určitá rozzuřenost spolu s protočením očí do výše, jelikož tenhle kamarád se co chvíli chlubí, jak na baru nechá každý víkend 15 stovek a ještě to glosuje faktem, že si druhý den nic nepamatuje.

Dále dodá, že za tohoto interpreta tolik peněz nedá, sice se mu tvorba líbí, ale přijde mu, že si interpret začíná hrát na hvězdu, jelikož před rokem byl vstup za pouhých 120 korun.

Sám občas nějaké ty koncerty pořádám, navíc se je rok od roku snažím dělat větší, rozmanitější, ale i nákladnější. Osobně mi hraje do karet, že cílím na publikum mému zalíbení bližšímu. Dokáži odhadnout počet příchozích, spočítat si náklady na pronájem klubu, zaplacení zvukaře a honoráře interpretů. Ve většině případech rozdám veškeré peníze mezi kapely, apod. a ještě se musím se studem omlouvat, že holt ten cesťák bude o pětistovku slabší.

A to není všechno. K faktu, že si jako pořadatel na koncertu jednak nic nevydělám, připočtěme stres v první půlce večera z toho, že návštěvníci prostě nepřijdou, handrkování se s kapelami o časových skluzech a pořadí, řešení situace se zapomenutými činely či celou bicí sestavou, dohadování se s kapelníkem, který chce do svého +1, přibalit přítelkyni, maminku, tatínka, strejdu a babičku na volný vstup.

Večer je skvělej, všichni se baví… ale vás stále hryže pocit, že jste kupu lidí nasrali vstupem, nevstřícností na všechno kývnout a nedostatkem peněz v kase.

Proč? Chcete se bavit? Projevte úctu… a odměňte muzikanty, kteří dřou ve zkušebnách, odměňte osoby, co riskují své výplaty pro vaše pobavení… Díky!

© 2014-2023 panJosef.cz