Článek

ROZHOVOR: Sinetrium - vegetariánskej pAnK bez trumpety

  • Sinetrium

S kapelou SINETRIUM jsem se poprvé seznámila 12. prosince 2015 v rámci akce Party Massacre vol.5 aneb Masakr na večírku (report zde), kde mne z koncertujících kapel zaujali tito kluci nejvíce - možná taky proto, že během svého vystoupení zničili klubovou vánoční výzdobu. A od té doby jsem se byla podívat hned na několika jejich koncertech, ať už klubových nebo pod širým nebem. A naše četnější setkání vedla i ke vzniku tohoto rozhovoru. Sešla jsem se s tvrdým jádrem kapely - Markem Pechmanem /zpěv/, Tomášem Svobodou /kytara/ a Lukášem Maiem /kytara/ v jedné malebné hospůdce u půllitru lahodného moku... a i proto nám odpusťte jistou míru hospodské ironie - nebudeme předbíhat, čti dál.

Začněme na začátku, traduje se nějaký zajímavý příběh o vzniku Vaší kapely nebo je to stejná nuda jako u ostatních – známe se z hospody a tak jsme si řekli, že založíme kapelu? Slyšela jsem nějakou historku o Dobřanech...

Marek: Jednou jsme seděli takhle v blázinci v Dobřanech ve svojí polstrovaný cele a tady Lukáš si vyhrabal ke mně ve zdi okýnko. Pak jsme se v jídelně potkali s Tomášem a domluvili jsme se, že společně utečeme, a tak se i stalo.

Lukáš: Jednou jsem se při chlastání na takové domácí párty potkal s Tomášem Kleisnerem, spoluzakládající člen, a jelikož Tomáš je z Dobřan, tak jsme tam měli i první zkušebnu. V podstatě jsme tam zkoušeli, tak jsme byli dobřanský, a teď jsme v Plzni. A když jsme prvně zkoušeli, tak na nás asi dvakrát někdo zavolal policajty.

Kdy jste přišli vy dva (Marek a Tomáš) do kapely?

Marek: V roce 2013. Končil jsem u pěveckého sboru a Tomáš Kleisner, můj spolužák, hledal zpěváka do kapely.

Tomáš: Já 2014, odpověděl jsem na inzerát.

Lukáš: Chtěli jsme s Tomášem Kleisnerem založit dechovku (smích), pak trash metal, ale bubeník hrál punk... ale jako fakt dobře – dnes hraje v Rambanbámu.

Obměnili jste nedávno sestavu a přijali 2 nové členy. Jak jste se dali dohromady a jak se sehráváte?

Tomáš: Známe se z dřívějších koncertů... Bylo to jasný koho oslovit. Jinak cvičíme o stošest a jde nám to dobře.

Marek: Jo, klape to dřív než předtím. Zatím jsme odehráli jeden koncert v Sokolově (3. března 2017). A v půlce dubna budeme v plzeňské Buena Vistě (14. dubna - Easter Massacre - pozn. autora)

Kdo je hlavním motorem kapely? Kdo je ten, který vymýšlí nové kombinace, skládá texty a snaží se kapelu posunout dále, a kdo je ten, který pomyslně sedí na vavřínech?

Marek: Náš bubeník Michal je hlavní motor, protože se snažíme být lepší než on.

Lukáš a Marek: Tomáš je ten motor, Marek je vevnitř jako převodovka, Lukáš je jako volant nebo nádrž...

Tomáš: Nový bubeník Michal je jako nový výfuk... Zvuk se z trabantu změnil na porsche. A basák Milan je prostě vstřikování, kapalina, která to prostě tlačí dopředu... Jsme teď pořádný auto, který šlape a jede!

Lukáš: Největší motor je možná Aleš a Jarda (skalní fanoušci, které potkáte na každém koncertu - pozn. autora)

Necháváte se ovlivnit jinými interprety? Popř. hrajete styl, který sami aktivně posloucháte?

Marek: Kabát, Gutalax a Duo Jamaha

Lukáš: Jinak za mě Rytmus, Conflict 88... Queen... néé Queeni ne, to se tam moc nehodí, tak Duo Jamaha a Tomi Paci.

Tomáš: Za mě jsou to Metallica a Slayer

Na svých fb stránkách jste uveřejnili informaci, že natáčíte videoklip – kdo s Vámi spolupracoval, kdy a kde bude klip k mání?

Tomáš: Spolupracovali jsme s Image Pro a videoklip bude k mání v průběhu března.

Marek: Možná i dřív než vyjde tenhle článek (To se ještě uvidí! - pozn. autora)

Máte nějakou veselou historku z natáčení?

Marek: Když se nám vysypaly brambory (interní humor - pozn. autora) ... Klip jsme dotáčeli na Mikulášským náměstí v Plzni. V klipu zmlátíme a pobodáme kamaráda no a za námi prudce zastavilo auto a hrozilo, že na nás zavolaj policii nebo dostanem přes držku... ale je super, že jsou lidi takhle ochotný pomoci druhým.

Sdíleli jste už pódium s nějakou známější českou kapelou – jakou, dalo Vám to něco?

Marek: Kabát revival

Tomáš: Škwor, Krucipüsk, Dymytry, Harlej

Marek: Mě se na tom hrozně líbí, že lidi jsou ochotný přijmout undergroundovější kapely mezi těma většíma. Dřív jsem si myslel, že česká scéna není k tomuhle zrovna přívětivá, ale spletl jsem se a to je fajn...

Na to navážu další otázkou. Máte v plánu nějaké větší koncerty než ty klubové po Plzni?

Marek: Teď začátkem června budeme vystupovat v Lokti s De Bill Heads, Dymytry a Škwor. Pak v červenci budeme hrát se StahlZeit (nejznámější německý revival Rammstein - pozn. autora)... No jinak jedna z našich spřízněných kapel chystá podzimní minitour po klubech v kraji, kde bychom měli vystupovat jako support. Zatím jsme kvůli nové sestavě moc dalších koncertů ani neřešili, ale rozhodně přes jaro a léto budou přibývat.

Máte nějaké hudební sny – třeba s kým byste si chtěli zahrát, na jakém pódiu / festivalu byste se chtěli předvést?

Marek: Jednou bych chtěl náš klip na TV Šlágr, aby na mě babička byla pyšná.

Tomáš: Za 2 roky budeme hrát na Metalfestu.

Marek: Jo, to by byl vrchol mojí hudební kariéry... Neee, to spíš Brutal Assault. Tak to jsou naše hudební sny

Lukáš: Hudební sen? To je asi takhle... Hmmmm... Já už mám splněno

Největší faux pas, jaké se Vám kdy přihodilo na pódiu, kromě bílých ponožek?

Marek: Byli jsme v Lokti a náš kámoš Jarda nám před zapnutým mikrofonem říká: “Tak vidíš, že na vás přišel alespoň někdo... že nehrajete tak špatně”, a to slyšel celý amfiteatr.

Lukáš: Jarda (ten samý kámoš, tentokrát trochu v náladě na Basin Fire Festu) vytáhl peněženku a říká: “Tady máš kilo za ty hovna, co hrajete...”

Chtěli byste něco vzkázat našim čtenářům a Vašim posluchačům?

Marek: Koukejte nás poslouchat, zmrdi.

Lukáš: Choďte, zmrdi.

Tomáš: Jsme lepší a budeme ještě lepší.

Lukáš: Jsme hrozný.

Marek: A budem ještě horší.

Ještě nějaké novinky a drby?

Tomáš: V současné době pracujeme na nových 3 skladbách a rádi bychom začali postupně pracovat na EP.

Marek: Máme taky nové logo. My jsme nad tím už přemýšleli a teď, jak jsme obměnili sestavu, tak to šlo ruku v ruce. Prostě nejvhodnější okamžik.

Tomáš: Dokonce máme fanouška, který si nechal vytetovat naše logo.

Lukáš: Heej, teď máme nové logo, to nasere

Mezi řečí...

Tomáš: Dokonce máme vlastní Sinetrium rodinu.

Marek: Není sice tak velká jakou má Jarda Jágrů, ale už to dotahujem...

Lukáš a Marek: Hrajeme vegetariánský progresivní doom, melodickej death metal, ale je to spíš pAnK s příchutí dechovky, ale nikdo z nás neumí na trumpetu...

... další jest mírně nepublikovatelné. Nicméně děkujeme za ztracený čas! A já se na Vás společně s celou kapelou Sinetrium těším 14. dubna v plzeňské Buena Vistě na EASTER MASSACRE, kde budou i místní Avidity for... a hlavně hardcoraři z Pardubic - Streetmachine!!! See you soon

© 2014-2023 panJosef.cz