Článek

REPORT: ZakázanÝ ovoce řádili v Kalikováku!

Dne 27. 5. 2016, navštívila plzeňský klub Kalikovák známá říčanská punk-rocková banda ZakázanÝovoce. Ač v minulosti ZakázanÝovoce v Plzni již několikrát koncertovali, velkým tahákem pro návštěvníky byla zvědavost, jak se klukům bude dařit v nové sestavě. Zejména jak budou znít staré osvědčené písně v podání zpěváka Mimiho, který pro nás po koncertě poskytl krátký rozhovor.

Dorazili jsme před desátou hodinou. Na scéně se v té chvíli připravovala kapela Compromysh. První kapelu, nosící název 008, jsme naneštěstí nestihli. Ohledně Compromysh musím bohužel podotknout, že mě jejich vystoupení příliš nezaujalo. Nemohu říct, že by kapela byla nějak výrazně špatná, ale subjektivně dodávám, že to zkrátka není můj šálek kávy. Na kvalitě jejich vystoupení se bohužel podepsal i značně plochý zvuk. Textům písní nebylo vůbec rozumět, ale to pochopitelně nemůžeme dávat Compromysh za vinu.

Velice špatný zvuk potrápil i samotného headlinera ZakázanÝovoce. Kolem jedenácté se rozhrnuly připravené rolety, které na sobě nesly slova „Díky vám“. Za ohlušujícího křiku kolem postávajících fanynek kapela odpálila svou show písní „Nikdy nezapomenem“. Abych řekl pravdu, první tři písně byly opravdu přehnaně nahlas. Později se situace trochu zlepšila, ale textům, stejně jako v předchozím případě, bylo rozumět jen stěží.

ZakázanÝovoce nedělali mezi skladbami velké prostoje, naopak koncert měl své osobité tempo, které nedávalo fanouškům možnost oddechu.

Co kluci slíbili, to také dodrželi. Mám tím na mysli mimo jiné i song „Alkoholka“, který si získal u posluchačů velkou oblibu, zejména pro zajímavý kontrast v pěveckých partech Štěpána Soukupa (Mejdlo) a Lucie Tancibudkové (Julccca). Alkoholku jsme tedy skutečně mohli slyšet v originálním znění, avšak hlas Lucie byl reprodukován. Osobně si myslím, že je škoda, že nebyla přítomna naživo, ale uznejme, že nemůžeme žádat, aby odjela s kapelou celé turné.

Nechyběla Genocida ani Irská! Při druhé jmenované se sice pod podiem nestrhla mela, jako tomu bylo dříve, avšak není divu, jelikož u podia postávalo mnoho slečen, které se přeci jen baví trochu jinak, než že by celou píseň nepřetržitě pogovaly. Ale rozhodně se nedá říct, že by v průběhu koncertu stály jako solné sloupy. Naopak na nich bylo vidět, že si znovuzrození ZakázanÝho ovoce užívají plnými doušky.

Nesmím opomenout zmínit píseň „Díky vám“, na kterou nedávno vyšel klip. Kapela ji zahrála hned dvakrát, jednou uprostřed playlistu, podruhé jako vytleskaný přídavek. Po vystoupení se davy pomalu rozcházely. U podia jsme potkali věčně usměvavého „Mejdla“ s žádostí o rozhovor. Po vyslechnutí, že píšeme pro Plzeňskékapely.cz, jsme byli odkázáni na zpěváka a rodilého Plzeňáka, na Mimiho.

 Rozhovor s Mimim:

Začneme takovou klasickou otázkou, jak se ti hrálo s novou kapelou tady doma v Plzni?

Je to příjemné v tom, že jsem tady hodně lidí znal, tak to byla naprostá paráda. Super atmosféra, prostě doma!

Nedávno jsi v tady Plzni, v nákupním centru, hrál píseň „Nech mě odejít“. Bylo to myšleno jako cílená propagace dnešního koncertu pro zdejší fanoušky?

Co se týče toho obchodního centra šlo o to, že se známe s moderátorkou „Plzeňské jedničky“. Pozvala mne a já v rámci rozhovoru zahrál právě „Nech mě odejít“, takže dalo by se to tak brát, jako taková pozvánka na dnešní koncert.

Je v dohlednu nějaká nová deska ZakázanÝho ovoce?

Zatím jsme vydávání nových písniček pojali ve formě singlů a postupně to hodláme dávat dohromady. Naším hlavním cílem je určitě na tom zapracovat, aby nedošlo k tomu, že vydáme několik rychlokvašek. Naopak dáváme si záležet. Mohlo by to být hotové přibližně koncem léta, ale těžko říci.

Byl jsi nervózní z pozice zpěváka ZakázanÝho ovoce?

Já nad tím moc nepřemýšlel, uvědomoval jsem si, že jsem v „blbé“ pozici, kdy přemýšlíš, jak to lidi vezmou. Přeci jen jsou několik let zvyklí na někoho jiného a změna zpěváka je dost radikální. Snažím se nekopírovat a zpívat to po svém, ale některé věci je lepší nechat tak jak jsou, jen tomu dodat nějaký svůj „kabát“. Nicméně vím, že lidi budou srovnávat, to je normální a s tím musím počítat. Baví mě to, baví mě ty reakce. Když jsou pozitivní jsem rád, když jsou negativní beru si je k srdci, vyjma nesmyslné kritiky, tu házím za hlavu.

Poslouchal jsi ZakázanÝovoce i dříve?

Ne! O mně je celkem známo, že můj hudební vkus je někde jinde. Avšak nerad bych se škatulkoval do jednoho stylu. Název jsem znal, ale tím to končilo. Pustil jsem si pár písniček na internetu a zaujaly mě „Nech mě odejít“ nebo „Vem si mě“. U písně „Pornostár“ to už na mě bylo skoro moc. Zpočátku se mi do těch ostřejších slov moc nechtělo, ale nakonec jsem uznal, že tak hrozné to není a lidé jsou na ní naučení. Byla by hloupost ji nehrát.>

Měl by jsi nějaký vzkaz pro mladé kapely z Plzeňského kraje a pro místní fanoušky živé muziky?

Mladým kapelám, ať se snaží překročit hranice našeho kraje, aby prostě nehrály jen plzeňskou scénu. Ať se snaží hrát tak, aby mohly se svou muzikou procestovat celou republiku. Co se týče fanoušků, ať chodí na koncerty, protože tady v Plzni je stále kam zajít, a je to tak dobře. Klubová scéna je parádní a pro mne jako pro muzikanta lepší, protože když jsi od těch lidí pár metrů, tak cítíš, jak si to užívají, cítíš tu jejich energii. Na festivalu máš pod sebou spoustu lidí, ale jsou od tebe daleko, ta chemie tam tolik není, není to ono...

© 2014-2023 panJosef.cz