Článek

REPORT: Plzeň se otřásla v základech - Panychida, Asgard, Armillaria a Sadistic Sacrament

V plzeňském metalovém klubu Parlament oslavila dne 26.12.2015 místní black metalová skupina Panychida své 10. výročí. A jak jinak by kapela mohla oslavit své "narozeniny" než koncertem, na které pozvání přijali také německá skupina Sadistic Sacrament, brněnští Asgard a místní uskupení Armillaria. 

Tento výroční koncert zahájilo (podotýkám včas) zahraniční black "fucking" metalové uskupení Sadistic Sacrament pocházející z Regensburgu. Kapela je poměrně mladá, její založení se datuje do roku 2012. Avšak nedlouho po svém vzniku vydali své první demo s názvem "Inhuman Baptism" a jejich výstup se samozřejmě táhl v linii tohoto počinu. Z alba zazněly písně jako Antagonist, Hell Is Other People, Calm of Winter nebo Carrion FaithsSadistic Sacrament v současnosti píši a zkouší nový materiál na další cd - budeme se těšit.

Další se představili brněnští Asgard, jenž hrají výhradně česky a za to jim tleskám (je to prostě změna :-)). Tato black metalová formace se dala dohromady v roce 1987 a kapela za takovouto dobu samozřejmě prošla všelijakými změnami. V rámci koncertu představili svoji tvorbu napříč všemi svými pěti cd, které vydali v průběhu několika let svého působení. Asgard zahráli sklady jako Bezmocné nebe, Kletba králenebo přímo song s názvem Asgard. A samozřejmě zazněla i Hraběnka Bathory z jejich dema z roku 1995. Kapela si po celou dobu koncertu držela velmi svižné tempo a do koncertu dala všechno - byl to příliv všenabíjející energie, která člověku zaleze pod kůži a připraví jej na pokračující veselí. Navíc mohu konstatovat, že kapela byla vskutku dobře nazvučena.

Koncertování pokračovalo příchodem oslavenců - black metalové Panychidy. Tato plzeňská stálice byla samozřejmě primárním důvodem návštěvy pro mnoho lidí. Kapela se uvedla písněmi jako Running out of Rules z alba "Paganized" (2007) či The Great Dance of Dionysus z "Grief for an Idol" (2013). S Panychidou si tento večer zanotoval i Honza Kapák. Obecenstvo si žádá Rod Havrana, nicméně musí si ještě trochu posečkat... Zaznívají písně z alba "Moon, Forest, Blinding Snow" (2010) - jako příklad uveďme Flaming Forests, Alatyr nebo O Orilě i Zmiji. Po zřejmě nejoblíbenější písni Rod Havrana z alba "Woodland Journey" (2011), zazněl i přídavek v podobě Ryhope. V současnosti skupina připravuje podklady na novou desku - opět se těšíme. V návaznosti na srovnání kvality nazvučení u předchozích Asgard a Panychidy, musím konstatovat, že celkové ozvučení Panychidy bylo o trochu horší. Trochu na obranu podotkněme, že ze svého archivu vytáhli starší samply, ale ještě to celkově nebylo moc vychytané - viz. flétna, která zpočátku nebyla skoro slyšet a na konci ten zvuk tahal za uši.

Oslavu zakončilo místní uskupení s názvem Armillaria, které vzniklo v tomto roce. Většina z místního osazenstva zároveň tvoří v rámci metalcorové kapely Second Side. Prozatím je Armillaria v počáteční fázi veškeré tvorby, ale už tak se může pyšnit některými vlastními počiny. Sic toho nezahráli mnoho, za poslech to zcela jistě stálo. Uvedli se skladbami s příhodnými názvy jako Lying Priest, Killing is easy, Sacrifice, Hello Satan nebo Funeral antheom. Za mikrofon byl pozván i jeden z oslavenců - Vlčák, zpěvák Panychidy, který si s kapelou zazpíval. Black metal mám rána, příhodný make-up k tomu patří... jen mi přišly trochu vtipné ty sladěné černé vestičky s kapucí, kluci prominou.

Odkaz na fotografie, které zhotovil úžasný Ivo Oskar Osvald  - zde  

V návaznosti na toto koncertování bych si dovolila malou pozvánku a to na událost s názvem Decadent Winter vol. 10.

© 2014-2023 panJosef.cz