Článek

ÚVAHA: Kopíruju? Kradu? Coveruju?

Kopíruju? Kradu? Coveruju?

Kopíruju?

Kopírovat můžeme při skládání písní téměř vše. Od různých aranží až po celé riffy. Je určitě skvělé se nechat inspirovat. Já osobně jsem zastáncem názoru, že čím více písní rozličných stylů si "osaháte", tím více se vaše hra na nástroj zlepší. Nemám tedy strach o to, že by se tímto způsobem tvořili jakési klony. Avšak nic se nemá přehánět, a tím se dostávám k druhému pojmu a tou je tzv. "Krádež".

Kradu?

Za krádež považuji situaci, kdy si kapela či jednotlivec v podstatě převezme celou píseň od zpravidla známějšího interpreta, přetextuje jí, a považuje za svou. Touto cestou vznikají mnohdy opravdové obludnosti. Vymyslet zcela unikátní harmonii, kterou nikdy nikdo neslyšel je asi mýtus, nicméně předělání textu ikonické písně Smoke on the the water, aby vznikla píseň o tom, jak Jirkovi ukradli Trabanta, je druhý extrém. Jak moc se vám tato myšlenka může zdát absurdní, věřte, že o podobný kousek se postarala jedna skupinka nedaleko od našeho plzeňského kraje. Pánové z nejmenovaného hudebního uskupení předělali píseň American Idiot od pop-punkových Green day, a rozhodli se do této známé melodie použít text "Už uhání můj zku*venej kamion, co najeto má snad víc než milion". Velmi vtipné a nápadité, zkrátka bravůra.

Vážnější je to ovšem v případě slavnějších interpretů, například dvě snad vůbec nejznámější písně od zpěvačky Ewy Farné: Měls mě vůbec rád nebo Boky jako skříň jsou taktéž jen přetextované plagiáty.

Coveruju?

A jak je to s coverem? Ono takhle, když si v tomto parném létu dáte dvě, tři "chlazené" a "smažíte" s kamarády "kabáty","kaťáky" nebo "tři ségry" u ohně... tomu asi nejde nic vytknout. Ovšem pokud se rozhodnete s covery vystupovat před lidmi, platí zlaté moudro "Všeho moc škodí".

Z pohledu muzikanta to vidím tak, že pokud si píseň sám napíšu, a pak jí "nadřeme" s kapelou ve zkušebně, tak je odměna třeba v podobě mohutného potlesku o to "sladší", než kdybychom právě dohráli notoricky známou "Šenkýřku". A chlapi věřte, že i ženy ocení když jim zahrajete něco svého, než když se budete pokoušet "vypotit" Pocity od Tomáše Kluse.

© 2014-2023 panJosef.cz