Článek

REPORT: Falešná Ozvěna a Just v Buena Vista

"I Plzeň zažije nezapomenutelnou a intenzivní resuscitaci léta v podobě Sluníčkového turné pop-rockových kapel JUST a Falešná Ozvěna." Tolik citace z oficiálního facebookového profilu události, proběhnuvší 29. října 2015 v plzeňském klubu Buena Vista.

Kaplická kapela Just dvojkoncert, jenž je třetí ze zastávek současného turné s Falešnou Ozvěnou, zahajovala. Protože vystoupení neslo podtitul Párty na protest proti konci léta, nechyběly doplňky havajské módy, a kapela od prvních tónů z diváků shazovala stopy podzimního nečasu. Partička hudebníků z jižních Čech, kteří si dříve říkali "Just The Other Stars" a hráli pouze akusticky, se představila v sestavě s navrátivší se zpěvačkou Alicí. Své pop-rockové tvorby neznalé posluchače zaujala především moderním zvukem podtrženým violoncellem, a songy jako Krásnej den, prezentované zpěvaččiným svěžím sametovým hlasem.

Střídačka Justu, rakovnická též pop-rocková Falešná Ozvěna, není plzeňským zcela neznámá. Jen v letošním roce jsme je tu mohli vidět například na akci Prkna Neprkna v Křižíkových sadech - či o několik měsíců později při Hudebním létě v Prazdroji - předskakovat plzeňské Palici. Atmosféra čtvrtečního koncertu byla násobena velkým očekáváním. V sobotu nato totiž skupina křtila své druhé CD s názvem pilotní písně Byt, co by za to stál, a kromě nového loga a reklamních předmětů odtajnila k "Bytu" též dychtivě očekávaný, a nutno říci, že skvělý, videoklip.

Během koncertu kluci zahráli jak starší věci (Školka, Kozy, Tahiti, Podzim...), tak i nové, (a na CD s profesionálním zvukem a poněkud drsnější a dospělejší jistotou pumpující) písně jako 1000 slov, Letargie, Zasranej den nebo Život. V přídavku nechyběl samozřejmě jejich hit Vesničan, a poté i neméně chytlavá Budoucnost vzdálená.

K Falešné Ozvěně dovolte ještě několik závěrečných slov. Je s podivem, že jejich tvorby se už dávno neujal někdo povolaný, a že zatím nebrázdí stanice rádií s rozličným hudebním zaměřením. Jejich nadání k energickým chytlavým melodiím, proti většinové současné produkci neprostoduchým textům, ruku v ruce s nadsázkou a tvůrčí nevázaností, to vše u tak mladých kluků spojené s nezpochybnitelnou muzikantskou zručností, by si už v této chvíli skrze "když mám nááád hlááávooou píííseň tůůůlavooou" rozhodně své místo mělo prorazit.

Sleduj PlzeňskéKapely.cz na sociálních sítích

© 2014-2023 panJosef.cz