Článek

Koncerty Články Reprák O projektu Chci se přidat REPORT: Vidláci vyrazili na Rammstein

První ze dvou koncertů německé kapely RAMMSTEIN se odehrál v neděli 28. května v pražské EDEN Aréně. Vstupenky na nedělní koncert byly vyprodané "v cuku letu", takže byl vyjednán ještě jeden koncert a taktéž byl hned vyprodaný. Předměstí Plzně, rozuměj Praha, se již v brzkých odpoledních hodinách začalo množit černě oděnými postavičkami s jasným cílem - Vršovice a Eden.

Letošní koncertní šňůře R+ předskakovala pražská rocková skupina Kurtizány z 25. avenue, což byl oproti minulému koncertu R+ (2011), kdy předskakovala švédská metalová kapela Deathstars, značný krok vedle (takový trochu "links"). Tato spíše klubová kapela naštěstí tvořila příhodnou zvukovou kulisu k mnohým přátelským setkáním a rozhovorům návštěvníků a samozřejmě k občerstvení, protože udržovat pitný režim byla v tomto počasí nutnost.

Odpočítávání strhlo pozornost lidí a "peklo na zemi" započalo. Ramm 4! Pomalu na pódium ze shora sjížděli kytaristé, pódium se značně industriálními prvky začalo ukazovat, co dokáže, a show začala... Ramm 4! Začátek byl na můj vkus trochu pomalejší a chvilku trvalo než se několika tisícový dav dal do pohybu. Také se na tom zřejmě ze začátku podepsala i malá přemíra slunečního svitu... Na úvod zahráli R+ Reise, Reise a Hallelujah. Zpěváka Lindemanna nijak nerozhodil nedávný atentát v Manchesteru a při písni Zerstören se na pódiu ukázal s vestou, ke které měl připevněnou pyrotechniku, a "odpálil se". Již tradičně Ich tu dir weh předcházela scéna, kdy je klávesák Lorenz, zvaný Flake, veden na vodítku ke kádi, do které je nucen si vlézt, a následně jej zasype notná sprška jisker, aby při nadcházející Du riechst so gut klávesák vylezl a měl na sobě "disco" obleček, zapnul si běžící pás a vyrazil vstříc pokračování této kontroverzní show. Mezitím stihl Lindemann ještě vyburcovat české fans zvoláním "Ruce nahoru"! Vše doprovázené četnými výbuchy, jiskrami, ohnivými efekty a nakonec i poletujícími konfety. Takový song Du hast byl ve znamení ohnivého luku a velkých plamenných hřibů. A vůbec, slyšeli jste někdy několik tisíc lidí zpívat Du hast? Masakr! Fakt neskutečný! Po písni Stripped (cover Depeche Mode, originál byl k zaslechnutí o pár dní dříve) se R+ odebrali do zákulisí, ale na rozloučenou ještě následovaly přídavky v podobě Sonne, Amerika a při finální písni Engel se Lindemann vznesl na obrovských stříbrných kovových křídlech, ze kterých šlehaly plameny.

Eden pojal přes 30 tisíc fanoušků relativně s přehledem a organizace byla také na výbornou (a víc stanů s nápoji se dovnitř už stejně nevejde, takže byly fronty no...).  Osobně jsem v rámci efektů asi i ráda, že jsem neviděla dělo ve tvaru penisu nebo pomyslné stříkání ejakulátu do prvních řad, což bylo k vidění na minulých koncertních šňůrách. Ale píseň Pussy mi v nynějším setlistu chyběla! Myslím, že by měla daleko větší úspěch než Amerika a bylo daleko vyhrocenější třešinkou na kontroverzním dortu R+. Kapela má vydat nové album (ano, už dlouho jej vydávají), tak snad bude nakonec stejně žhavé jako jejich show.

Vzhledem k tomu, že koncert velmi tlačil čas a přes 10 hod večerní nejel vlak, se mi nelíbil nástup R+, kteří na sebe nechali 25 min čekat, o což byl zkrácen pomyslný herní čas, byť odehráli celý setlist čítající 17 písní. Docela mne udivilo, kolik německy mluvících fanoušků zavítalo na koncert do České republiky. Už jen proto, že já jsem se chystala na koncert R+ k nim. A velké mínus vidím v bezohlednosti kuřáků, protože smrádeček se linul všude a dýchatelného kyslíku bylo poskrovnu, byť je aréna otevřena...

Setlist: Ramm 4, Reise Reise, Hallelujah, Zerstören, Keine Lust, Feuer Frei!, Seemann, Ich tu dir weh, Du riechst so gut, Mein Herz brennt, Links 2-3-4, Ich will, Du hast, Stripped, Sonne, Amerika, Engel

© 2014-2023 panJosef.cz