Článek

SLOUPEK: Revival kontra Mladá krev

Po delší době zveřejňuji opět krátkou úvahu nad zákulisím hudebního světa. Moje poslední úvaha se týkalatolerance mezi příznivci jednotlivých hudebních stylů. Tentokrát jsem se rozhodl zamyslet se nad tématem, který jsem nazval Revival kontra Mladá krev.

Jak je Vám jistě známo, pojem Revival označuje kapelu, která se ve většině případů nazývá stejně jako její slavný vzor, avšak s přídomkem Revival. Příkladem může být Kabát Revival, Michal David Revival, Team Revival a mnoho dalších. Tato kapela má složený playlist z „best off“ skladeb vyvoleného vzoru. V některých případech se revivalová kapela dokonce převléká do kostýmů, jež na svých koncertech používá originál. S revivaly se často můžeme setkat na městských slavnostech, poutích, ale i v klubech a dokonce existují i revivalové festivaly.

Mladá krev je mé osobní označení pro kapely hrající vlastní tvorbu, avšak mladou krví nazývám i kapelu, jejíž věkový průměr jednotlivých členů je 30. Mluvím o interpretech, kteří svou tvorbu prezentují kratší dobu a zatím se jim příliš nedaří dostat svou práci mezi velkou skupinu posluchačů. A tím směřuji k samotné otázce.

Představte si situaci, že žijete na menším městě (to je i můj případ, nežiji v Plzni) a máte chuť vyrazit bavit se k živé muzice. Jsou dvě alternativy - klub „A“ nabízí dnes koncert Revivalu vašeho oblíbeného interpreta. Předpokládáte, že plno známých či sousedů, kteří sdílí lásku k takovým písním, budou trávit večer jistě v klubu „A“.
V klubu „B“ dnes hraje mladá začínající kapela hrající výhradně svou tvorbu, jenže texty jejich písní jsou vám zatím téměř neznámé, zatímco hudbu jste letmo zaslechli na internetu a třeba se vám nezdála vůbec špatná.

Pro mne osobně je jasnou volbou klub „B“, proto jsem také založil rubriku Plzeňské Discovery. To považuji za šťastné rozhodnutí, jelikož jsem poznal mnoho nové skvělé muziky a partu milých pokorných lidí, avšak uznávám, že některé revivaly svou činností ctí dnes již zaniklé interprety.

Touto úvahou reaguji také na nadějné hudební zástupce z našeho kraje, kteří se nechali slyšet, že je mrzí, jak málo lidí přijde na jejich koncert, když v jejich okolí hraje nějaký Revival.

Na závěr se vás ptám. Dali byste přednost klubu „A“ či klubu „B“?
Děkuji za pozornost a těším se na Vaše názory.

© 2014-2023 panJosef.cz