Článek

REPORT: Distant space = metal space

Sobotní noc, 21. ledna 2017, patřila po všech stránkách temnému metalu, a to v podobě akce s příznačným názvem Distant space vol.1, která se odehrála v plzeňském Divadle pod lampou. Pozvání od pořádající kapely, místních InnerSphere, přijaly další již poměrně stálice české a rakouské metalové scény, a to NAHUMArch of Hell a Darkfall.

Pomalu přicházíte tou dlouhou a vzhledem k počasí i kluzkou ulicí k Lampě a již jsou k zachycení první libé tóny, které potěší každou metalovou dušičku. Přišla jsem v momentě, kdy to již symfoničtí Arch of Hell na pódiu slušně rozjížděli. A aby také ne když je jich v kapele hned sedm, takže postarat se o komornější wall of death nebo circle pit společně s některými členy kapely nebyl žádný problém. Mnoho posluchačů určitě uvítalo příjemné snoubení dívčího hlasu s chraplákem, ale také to není pro každého. Kapela nezapomněla představit songy ze svého posledního alba Freakshow.  Posun v jejich tvorbě je za ta léta znatelný.  Za mě, na první kapelu, dokázali rozpohybovat publikum a celkově slušný začátek.

Po krátké zvukařské pauze nastal konec světa = NAHUMdeath metalová návštěva z Ostravy. Kluci to slušně odpálili a byl to prostě nářez, totální proud energie a já nemám co dodat. S klidem v duši bych je označila za řezníky, protože do toho fakt bušili jedna báseň. Všichni jsme si je užili na 110% a na atmosféře klubu to bylo velmi poznat. Na kontě mají za poslední dobu 2 alba The Gates Are Open a And The Chaos Has Begun, které kluci tento večer osobně představili i plzeňskému publiku a které se drží konceptu apokalyptického chaosu... "Poslední dny začaly!"

Následovala rakouská návštěva v podobě Darkfall. Tato banda se na metalové scéně pohybuje již přes 20 let. V nastaveném tempu mírně polevili a auditorium trochu zklidnili. Uvedli se výhradně písněmi ze svého posledního alba Road To Redemption (2013) - jako příklad uveďme "Echoes", "Never Ending Hate" či "Rise to Dominate", jako bonus přidali Darkfall 2 nové písně, a to "Ride Through the Sky" a "Your God Is Dead".

A v neposlední řadě Ti, kteří celou akci pořádali - místní melodic/death kapela InnerSphere! Jejich svižné tempo bylo zase o trochu jiné, a to nejen díky melancholickým prvkům. InnerSphere započali své vystoupení Intrem a pokračovali v duchu svého EP se vskutku výjimečným názvem EP (2016), které obsahuje 5 songů a křtilo se v říjnu 2016.  Celý tento po hudebně stránce nabitý večer zakončili písněmi "Shape the Nihilism", "Blood of the Natives" a "Void of Personality". Zároveň kapela ještě v listopadu stihla obměnit svoji herní sestavu, a jelikož jsem měla tu možnost je slyšet před i po změnách, dovolím si tvrdit, že s novými lidmi se v kapele usadil trochu klid a tím pádem je znatelný i vhodnější prostor pro novou tvorbu, která snad  vyústí na konci tohoto nového roku do nové desky... K zastižení bude kapela v březnu na Božkově v rámci kultovního Deadly Storm Festu 

Já osobně hodnotím koncert 9/10, leč mám menší výhrady k první kapele. Účast byla více než potěšující a temně přátelská atmosféra klubu musela pohltit každého, kdo zavítal dovnitř. A musím pochválit zvukaře, protože upřímně zvuk tu víceméně ujde, ale tentokrát spokojenost. Organizace celého večera také proběhla zcela v pořádku.

Odkaz na fotogalerii od Jakuba Asphyxe - here 

Malá sranda od kluků z InnerSphere via GIPHY 

© 2014-2023 panJosef.cz