Článek

RECENZE: Na scénu přichází Zásadní změna!

V těchto parných dne se mnozí z nás uchýlili k vodě, užívali pohody na chatě nebo se schovali do stínu pivního stanu na hudebním festivalu. A někteří si léto zpestřili návštěvou nahrávacího studia, která rozhodně stála za to. Kapela, která si říká "Zásadní Změna", potila nejen krev v klatovském studiu Ex-Avik.

Kluci nám servírují 3 kousky, a to plouživý "Jinej den", tak trochu ovocnou “Punkovou holku” a chytlavý song "Za svým si stůj". Je pravdou, že u kapel hrající punk-rock obdobně jako Zásadní Změna, je těžké neupadnout do stereotypu tří akordových vypalovaček které jsou si podobné jako vejce vejci. Skvělou zprávou je, že skladba "Jinej den" do této pomyslné škatule rozhodně nezapadá, tedy alespoñ co se týče muziky samotné.

"Jinej den" je opravdu skvěle dynamicky zvládnutá skladba. Od melancholického kytarového riffu až po silné zkreslení v refrénu. Po refrénu se píseň v podstatě na okamžik zastaví a až poté následuje další sloka. Odvážný kousek. Text podle mého nepřináší nic moc nového či neotřelého, ale berte tento názor jako subjektivní pohled člověka, který obdobný námět textu obecně nemusí.

Možná vám vrtá hlavou, proč jsem "Punkovou holku" označil jako "tak trochu ovocnou". Je to dáno tím, že mi tato skladba lehce připomíná tvorbu kapely ZakázanÝ ovoce. Text písně ve zkratce vypráví o lehce promiskuitní punkerce. Že by snad inspirace skutečnou osobou? Kdo ví, každopádně kapela zde ukazuje, že se nebojí ani odvážnějších témat.

Tím nejlepším nakonec je píseň "Za svým si stůj" . Teto počin mě už při prvním poslechu neskutečně bavil a věřím, že ještě dlouho bude. Refrén je velmi jednoduchý, ale zároveň velice chytlavý, a co si budeme povídat, v textu se najde snad každý z nás.

Ale posuďte sami, jak se Zásadní změně podařila premiéra ve studiu. Osobně si myslím že o této bandě ještě uslyšíme.

  1. Punková Holka

  2. Jinej den

  3. Za svým si stůj

© 2014-2023 panJosef.cz