Článek

RECENZE: Indiánská Rezervace vydává nové EP!

Hrádecko-Plzeňská hudební skupina Indiánská rezervace o sobě dává opět vědět. V minulém roce "Indiáni" vydali své v pořadí druhé plnohodnotné CD, které neslo název "Plzeň hlavní nádraží". Postupem času se jedna z písní obsažených na albu ( konkrétně píseň "Dobrej job") dočkala také hudebního klipu. Proč však před samotnou recenzí tyto fakty připomínám? Hlavním důvodem je pochopitelně srovnání s CD "Plzeň hlavní nádraží" a rád bych tedy okrajově reagoval i na některá svá tvrzení v mé starší recenzi, která se věnovala právě tomuto CD.

Název nového EP zvolili "Indiáni" "Sametová evoluce". Důvod, proč je zrovna název takový jaký je, mi zůstává záhadou. Dokonce ani stejnojmenná píseň, kterou bychom mohli považovat za titulní, chybí. Což ovšem může být "mazaný" záměr, proto abychom si tento pojem spojili se samotným EP tak nějak po svém. Můžeme se těšit na 4 nové písně nesoucí názvy "Retardovaný syn", "Džungle" "Dva vlci" a "Pohádka.

Skladba "Retardovaný syn" je typická punková "řezačka" s jasným poselstvím. Obsahuje 3 sloky, z nichž se každá věnuje jednomu členu rodiny. První sloka například začíná větou: "Říkal mi táta..." Oba rodiče radí svému synu, aby byl poctivý, nestyděl se případné podlézavosti, či vykonávat těžkou práci za málo peněz. Syn má však vlastní hlavu a vlastní názor. Hudba i text se mi rychle zalíbili, ovšem píseň má v sobě i něco, co já osobně beru jako "gól do vlastní síťě". Jak jsem již zmiňoval, skladba má tři sloky. První věnující se "Otci", druhá "Matce" a třetí "Sestře", a právě "sestřina sloka" je pro mne velký průšvih. Několikrát za sebou jsem pasáž přelouskával a hledal souvislost s předchozími slokami. Podle mne je mimo jiné tato textová část až zbytečně vulgární. Zkrátka můj názor je takový, že třetí sloka je degradace pro jinak parádní píseň. Samozřejmě se jedná o můj subjektivní názor a mnoho z vás se mnou pochopitelně nemusí souhlasit.

Při poslechu písně "Džungle" jsem si, jak se lidově říká "zpravil chuť". A po hudební stránce se mi líbila ze všech nejvíce. Text obsahuje moc pěkné rýmy, uvedu příklad: "Dnes je každý malý dítě, chycený do 3G sítě". Kluci se i značně vypracovali v dynamice, čímž částečně odbourávají nešvar, že si jsou jejich písně podobné.

Jak jsem již řekl, částečně zareaguji na svou starší recenzi. Baskytara je oproti minulosti opravdu lépe slyšet, což je veliké plus. Kapela se posouvá stále dále a musím podotknout, že správným směrem. Texty jsou opět o něco hlubší, mají většinou logickou pointu a mnoho politických narážek, které kapela s oblibou zpívá, pochopí i lidé, kteří politiku téměř ignorují. Chápu, že někteří posluchači, budou mít své výhrady k věku a k politické náplni textů. Musím však za toto "indiánskou rezervaci" pochválit, protože zvlášť v této době je potřeba, aby se mládež o politiku zajímala více než doposud. Mít svůj opodstatněný názor je v dnešní době více než cenné.

Pokud byste chtěli okusit hudbu Indiánské rezervace naživo, můžete se mimo jiné těšit na Plzeňskou noc, kde zahrají na stage spravovanou Plzeňskékapely.cz v klubu Jam. Celé EP si můžete zdarma stáhnout na kapelním BZ.

© 2014-2023 panJosef.cz