Článek

RECENZE: Himlhergotdonrvetr v režii Trautenberka

  • Trautenberk

Dívali jste se jako malí na Krkonošské pohádky? Co se vám první vybaví při myšlence na ně? Pro mne to je zajisté věčné klení hlavního „antihrdiny“ jemnostpána Trautenberka, který si stěžoval prakticky na vše. Stejnojmenná klatovská metalová banda nedávno vydala nové CD, kde nechybí Anče, Kuba ani Hajnej.

Kapelu Trautenberk jsem poprvé viděl v Hospůdce U Pardála na venkovním podiu - ještě s původním frontmanem Tomášem Paimou alias Jemnostpánem. O Trautenberku jsem nikdy dříve neslyšel, avšak kombinace metalu a „divadla“, pokud tomu tak mohu říkat, si mě ten večer získala. Později však došlo k oné tragické události, tudíž se role frontmana ujal Miroslav Císler, kterého jsem dobře znal z kapely Tleskač. Dříve bych si ho však nedokázal představit ve spojitosti s metalem.

Nové CD se jmenuje Himlhergotdonrvetr. Titulní píseň nesoucí totožný název je typickým příkladem songu, který vás při řízení auta podprahově nutí k rychlé jízdě. Skladba je chytlavá a při dlouhodobém poslechu rychle zapomenete, že „klít se nemá!“.

Jak jsem již zmiňoval, na CD nechybí ani Trautenberkova dnes již zlidovělá hláška: „Anče! Kubo! Hajnej!“. Každá z těchto postav má totiž na desce svou vlastní píseň - Kus Aničky, Kubamelehubou a Hajnej.

Ve druhém odstavci jsem zmiňoval, že byť jen teoretické spojení Miroslava Císlera s metalem, bylo pro mne dříve nemyslitelné. O to víc mě překvapilo angažování kapely Staré Pušky, jejíž členové Sydney a Bart si „střihli“ vokály v písni Kubamelehubou. Pokud tvorbu Starých Pušek alespoň okrajově znáte, jistě mé počáteční rozpaky chápete. Výsledek je však opravdu zajímavý, ačkoliv mají „Pušky“ k „Trautenberkovskému“ stylu přeci jen daleko.

Hudba Trautenberku jako taková byla vždy postavena na určitém druhu recese, byť šlo někdy o drsnější humor, třeba v případě písně „Pot“. Na novém CD však najdete jednu skladbu, u které se opravdu nezasmějete. Mluvím o písni „Pán udíren“, ta byla věnována jako pietní projev kapely tragicky zesnulému frontmanovi Tomášovi Paimovi. Song ve zkratce vypráví o tom, jaký Tomáš byl, a vyjadřuje velký smutek ze ztráty skvělého přítele, kolegy z kapely.

Nemůžu nezmínit přiložený booklet, ve kterém najdete veškeré texty písní. Avšak nejedná se o nějaké jednoduché přepisy v běžném písmu. Vše je psáno vlastní rukou, nechybí drobné obrázky, iluze zašlého papíru skvěle "dokresluje" atmosféru. Booklet neobsahuje jen texty, ale protože vám chceme zanechat alespoň nějaké překvapení, končíme s popisem. Samotné CD představuje talíř s jednohubkami, které na sobě "hrdě" nesou název alba.

Většina našich recenzí obsahuje zmínky o nahrávání ve studiu Ex-Avik, ani v případě Trautenberka se nebude jednat o výjimku, jelikož zde nahrávali již jednou a to své první CD "Hladová Srna". Jak nahrávání probíhalo, můžete shlédnout na jejich Bandzone profilu či na serveru Youtube.com. Uvidíte zde střípky ze zákulisí vzniku skladeb Senior Potužník, Kubamelehubou,Nech ho bejt nebo akustické "Fuk a putna", jejíž nahrávání vás jistě pobaví.

Je na čase celou recenzi shrnout do pár souvětí.

Trautenberk se hudebně posunul zase o něco dále. CD nabízí mnoho různorodých novinek. Ať už se jedná o akustickou taškařici „Fuk a Putna“, novou verzi „Hajnýho“ či již zmiňovanou přítomnost hostů. Zda máte rádi českou tvrdší muziku, zbrusu novým počinem Himlhergotdonrvetr jistě nebudete zklamáni.

© 2014-2023 panJosef.cz