Článek

RECENZE: Plzeňské Discovery (8) - Tabasker

  • Tabasker

"Hrajeme zejména malé festivaly a svatby, ale zahrajeme i na pohřbu," hlásá veselá banda z Plzně říkající si Tabasker. Vítejte u dalšího pokračování naší rubriky Plzeňské Discovery.

Na úvod je třeba říci, kde se tu Tabasker vůbec vzal. "V kostce" se jedná o projekt tří bývalých členů kapely Frajara Putika. Avšak hravé "skáčko" vyměnili za styl zvaný "klezmer". Klezmer je muzika židovského původu, pro kterou je typický agresivnější "štěkavý" zvuk klarinetu, doprovodná hra akordeonu a houslí. Tabasker však tvrdí, že jejich repertoár netvoří jen zmiňovaný klezmer, ale i prvky gypsy music či folklórní muziky.

Ano, snad vůbec poprvé za existence našeho hudebního portálu zmiňuji dnes již tolik opomíjený pojem "lidovka". Nesmíme však zapomenout dodat, že Tabasker umí i tyto desítky let hrané kousky šikovně "prodat". Do každé písně vkládají pár svých nápadů a aranží, čímž vzniká zajímavý kontrast. Tabasker na nedávném koncertě zažili situaci, kdy při velice známé písni Hava Nagila utvořila skupina asi sedmdesáti návštěvníků koncertu kruh, ve kterém následně tančili v rytmu této židovské "klasiky". Co si budeme povídat, zejména v dnešní době se jedná o malý zázrak.

Sestava Tabaskera se několikrát obměnila a tento fakt můžeme připisovat i na vrub poněkud přísnějšího režimu, který v kapele panuje. Muzika je členy kapely vnímána nejen jako zábava, ale i jako práce, která musí být perfektně odvedena.

Tvorbu Tabaskera můžete okusit na jejich Bandzone profilu. Najdete zde písně z CD "Na vostro!", které bylo nahráno ve studiu Václava Váchala ve Kdyni. Tabasker chystá do budoucna další CD a vše nasvědčuje tomu, že zůstanou tomuto studiu nadále věrni.

Sny o přechodu do fáze, kdy bude Tabasker plně profesionálním souborem, se kvapně plní. Důkazem nám může býti fakt, že již v dnešní době Tabasker spolupracuje s firmou Tullamore D.E.W., pod jejíž vlajkou objíždí kluby v rámci Tullamore D.E.W. Busking promo tour.

Jednotliví členové, společný názor! Tabasker se netají svým společným cílem a klade na sebe vysoké nároky.Totéž by doporučili i mladým muzikantům, aby se nebáli odmítnout účinkovat na akci, která nebude ohodnocena odpovídajícím způsobem.

Na kapelu Tabasker se můžeme těšit již velmi brzy, a to dnes 15.8.2016 na "Živé ulici", kdy se v 19:15 představí "u Branky" a následně ve 21:30 v Šafaříkových sadech. Pokud dnešní koncert na "Živé ulici" nestíháte či již máte jiný program, a přesto byste chtěli Tabasker slyšet, nezoufejte, protože 26.8.2016 Tabasker vystoupí v Plzni znovu, a to na akci s názvem Brewstock, kdy kapela vystoupí v rámci pátečního programu.

© 2014-2023 panJosef.cz