Článek

RECENZE: Plzeňské Discovery (3) – HaXna

  • Haxna

Proč právě HaXna? Protože to zní dobře, uvedl basák kapely Jiří Mayer v pořadu Alana Rohana. Skutečným autorem, bez pochyby originální názvu, je však kytarista Radek, kterému děkujeme za poskytnutí materiálů k tomuto článku.

Od minulého dílu Plzeňské Discovery trochu přitvrdíme. Z Chlumčan se přesuneme do velice zajímavé hudební destinace v našem kraji, a to do Klatov. Před 5 lety tu totiž vznikla metalová banda, která si říká HaXna.

Na začátek trochu historie. Kapela složená v té době z absolutních nemuzikantů se nejprve scházela za účelem "coverování" písní jejich velkých vzorů, kapely Debill Heads. Následně HaXnu zásadně ovlivnila hudební skupina Dymytry se svým albem Neser. Inspirace od Dymytry byla jeden čas velice zjevná. V podání HaXny jsme mohli na koncertech zaslechnout Strážnou věž nebo Média.

Časy se mění, kluci začali častěji vystupovat, svépomocí vydali první singl a dokonce se zadařilo zahrát si po boku Alkeholu, nebo již zmiňovaných Debill Heads. Korunování kapelního vzestupu je bezpochyby první oficiální EP, které nese název Poslední večeře přeživších.

Co nás tedy čeká? Na EP najdeme celkem 6 skladeb. Písně ZávislejJeden svět můžete znát z již výše zmiňovaného singlu. Zbylé čtyři skladby jsou absolutní novinky. HaXna zamýšlela natočení klipu na jednu ze svých nových věcí, avšak nastaly určité problémy, které natáčení zatím znemožnily. HaXna však své sliby o natočení klipu myslí upřímně, a proto "naservírovala" svým fanouškům alespoň cenu útěchy v podobě "živákového" klipu na píseň Bez Vás, který byl natočen při příležitosti křestu.

Nečekejte bezduché řezání do kytar, či nesmyslné křičení nesmyslů namísto zpěvu. I když jejich hudba není žádný "čajíček", je vidět, že při tvorbě písní přemýšlí. Výsledkem je perfektně zvládnutá dynamika samotné muziky a texty, které ač jsou místy agresivní, skrývají v sobě mnoho pravdy, ale nechávají posluchače vyložit si význam po svém.

Nové EP "Poslední večeře přeživších" si můžete koupit za symbolických 39 KČ. I když žijeme v době, kdy prodej CD nosičů postupně umírá, občas neuškodí nějaké koruny do kvalitní muziky investovat. HaXna, je rozhodně ten případ!

Do konce roku 2015 bychom rádi vydali ještě jeden díl seriálu Plzeňské Discovery. O jakou kapelu půjde, ještě není zcela jasno, ale nezoufejte, budete včas informováni.

Kapele HaXna přeji mnoho úspěchu do budoucna, početné davy fanoušků pod pódiem a brzké natočení klipu.

© 2014-2023 panJosef.cz