Článek

REPORT: Plánice fest, pohoda fest :-)

V sobotu, 18. června 2016, se v jedné malebné vesničce na Klatovsku jménem Plánice odehrál jeden super festival - Plánice fest 2.

Pokud jste očekávali klasický festival pořádaný někde na zelené louce, nenechte se mýlit. Tento malý festival se odehrál na místním náměstí před hotelem Pavlíček a pořádal jej Pavel Kasalík. Super akce ve venkovském stylu - páskou ohraničený kus náměstí, systém placení vstupného neznámý aneb známe své lidi, stánek na sezení, stánek s klobásami, bramborákem, samozřejmě s pivem a taky s trochu marným pokusem o mojito. Pódium vytvořené z přívěsu kamiónu, zázemí v již zmiňovaném hotelu a gulášek. A k tomu jako bonus pár místních Pepíků. Sama pocházím z malé vesnice a já prostě tleskám tomuto pojetí festivalu - uvolněná a přátelská atmosféra se podle mě musela vznášet ve vzduchu do velké výše.

Můj příjezd byl bohužel poněkud opožděn... Těšila jsem se, že si poslechnu hned jednu z prvních kapel a to rock'n'rollové DeColt, protože mi jejich tvorba přišla uvolněná, texty chytlavé a prostě kapela, která by mohla na obdobném festivalu oslovit všechny.

Zastihla jsem na pódiu klatovskou metalovou kapelu Haxnu. Své vystoupení odstartovali písněmi Odstín rzia Od nikud do nikam. Pro mě super začátek a také návštěvnost se v tomto okamžiku počala zvětšovat. Dále přehráli celé své nejnovější album "Poslední večeře přeživších"(2015) a jako příklad uveďme songy Konec, Nechápu, Závislej a celá krasojízda byla zakončena sólem na bicí a písní Slender Man.

Dalšími na pořadníku byli plzeňští Pearly Seconds (ex The Delivery), kteří svoji nabitou show odstartovali songem Resurrection, jehož klip obsahuje záběry z křestu EP z music baru Anděl, dále Edge of Life či song Fade Away, jenž mnohým může být povědomý, protože nějakou dobu brázdil některá rádia. Jejich energetická hudba přilákala k pódiu mnohé další posluchače doposud schované v útrobách pivního stanu. Další nabytou peckou byla píseň I will not surrender. Dále představili i svůj nový song, který na své jméno doposud čeká, a celé své vystoupení zakončili Snow in the Hell. Paráda!

Brenda 5 přijela představit svůj crossover s prvky rapu, hip-hopu, grunge, funky a dalšího všeho možného. Začala Svatavou a Lečem. České písně s chytlavými texty přilákaly další omladinu k pódiu. Objevil se zde i nějaký ten místní nacamraný Pepík, kterému u pódia spadly kalhoty, a ničeho si nevšímaje takto vydržel až takřka do konce Brendy. Koncert již tradičně zakončili svojí slavnou písní Robert, který prostě umí umí umí!

Headlinerem byli takřka místní Klatováci - kapela Trautenberk se svým tanz metalem. Přijeli představit svůj nejnovější počin "Himlhergotdonevetr" (2016), ale neopomenuli zahrát největší pecky ze svého předchozího cd "Hladová srna" (2013). Takže jako příklad uveďme přímo titulku Himlhergotdonevetr, Potužník senior, Pyroman Roman či Hajnej a další... Na pódiovou show, kterou mají zvládnutou na výbornou, se přišli podívat snad všichni. Zpívalo se a tančilo. Můžeme jen dodat, že v tento pátek hrají v Klatovech s Harlej a Jaksi Taksi.

Třešničkou na pomyslném festivalovém dortu byla plzeňská kapela Strange Society hrající tzv. strange metal. Jejich pozdně noční vystoupení již bohužel mnohým místním nedovolilo vstát z pivního stanu a přijít až k pódiu. Nicméně pár pařících nadšenců se našlo. Kapela nezklamala a koncertování si řádně užila. Celý festival zakončili již trochu legendární písní JZD. A příště budou k zastižení na dvoudenním Verbíř festu v Panenských Břežanech...

 Několik fotek zachycujících Haxnu a Pearly Seconds od Standy Kovaříka - zde

Několik dalších fotek z Klatovského deníku - http://klatovsky.denik.cz/zpravy_region/galerie-planici-roztrasly-kytary-bici-a-zpev-20160619.html

© 2014-2023 panJosef.cz