Článek

REPORT: Pilsen Evening Rock

V sobotu 14. 5. 2016 se Ars poetica po téměř šesti měsících existence rozhodla zorganizovat historicky první akci. Jak už název Pilsen Evening Rock napovídá, jednalo se koncert čtyř rockově zaměřených kapel. Jmenovitě Alive, Ed Rosenthal, Chicken Hell a Myotox. Takže bez pochyby stojí za to o velké Ars premiéře poreferovat.

Kolem páté hodiny večer jsem s malou dušičkou dorazila do podkroví indické restaurace Masala Ghar na náměstí. Neměla jsem moc jasné představy o tom, jak bude akce probíhat a nepřišlo mi, že bych někoho znala natolik, abych s ním trávila celý večer. Obsadila jsem stolek hned pod tmavým plakátem Ars poetica, vyndala poznámkový blok a přemýšlela, jak vhodně zpracovávat své myšlenky a dojmy. Když už je řeč o dojmech, z dekorace prostorů stojí za zmínění ručně dělané transparenty a pokreslené papírové potahy na stolech,které místu dodávaly přívětivý nádech.

Ještě před začátkem vystoupení první kapely si ke mně přisedla trojice slečen ve věku 17-22 let a okamžitě se se mnou daly do hovoru. Právě v této chvíli jsem přišla na kloub prvnímu kouzlu Ars poetica – nenásilně vás seznámí s lidmi, které byste za normálních okolností pravděpodobně nepotkali.

Druhé kouzlo je, že díky těmto akcím objevíte věci, které vás leckdy dost zaujmou, byť by vás jinak ani nenapadlo je vyhledávat. O tom jsem se přesvědčila už kolem půl šesté, kdy teprve dva měsíce stará skupina Alive odstartovala večer svou první skladbou. Vzhledem k tomu, že kapela pořádně funguje teprve dva měsíce, nebylo překvapením, že čtyři z předváděných písniček byly covery. Přesto předvedli dvě vlastní: I am schizofrenic a Passion. Své vystoupení zakončili trochu melancholičtěji - trochu upraveným soundtrackem z filmu Počátek, při kterém mé spolusedící propadly kráse klávesového sóla.

Následovala nejtvrdší a nejagresivnější hudba celého večera v podání skupiny Ed Rosenthal. Frontman kapely Tobiáš Mucha, který zpíval a hrál na jednu ze tří kytar, vynikal kromě svých modro-zelených vlasů i neskutečným (někdy až fanatickým) zapálením pro vše, co na jevišti převáděl. Svojí energičností dokázal oslovit a zároveň o slova připravit snad každého v místnosti. Ze zhruba deseti písniček (občas se nedalo určit, kde jedna končí a druhá začíná) zazněly dvě i v češtině. To se ale dalo rozpoznat spíš obtížně než snadno, protože většinou bicí a kytary úspěšně přehlušily i naše vlastní myšlenky, natož aby byl slyšet zpěv.

Třetí kapela, Chicken Hell, si s sebou rovnou přivezla několik fanoušků v tričkách s jejich logem. Za poměrně dlouho dobu trvání - oficiálně přes tři roky - stihli vytvořit už několik chytlavých písniček v češtině, například Pod vlivem nebo jejich úplně první Taková jsem já, ale i tak své vystoupení občas zpestřili něčím známějším v angličtině, jako například skladbou Zombie od Cranberries.

Večer zakončili se svým psychedelic rockem Myotox, kteří hráli pouze instrumentálně. Začali poměrně jemným Intrem, ale skladby postupně gradovaly a stávaly se čím dál výbornějšími. Jinak to bylo tuším poprvé, co jsem viděla v tomto typu hudby figurovat saxofon. A po tomto vystoupení upřímně doufám, že ne naposled.

Jediným mínusem večera zůstává, že ač účast na facebooku potvrdilo téměř sedmdesát lidí a dalších osmdesát mělo zájem, dost z nich nakonec nedorazilo. Proto mě nenapadá nic lepšího, než konstatovat, že jste o moc přišli a pozvat vás na příští akci – tentokrát autorské čtení, které se koná tento pátek od 17hod v kavárně Inkognito.

© 2014-2023 panJosef.cz