Článek

REPORT: Nejvíc akce měsíce a přitom UpekliBuřt :-)

V sobotu 6. srpna 2016 proběhla na okraji Plzně na Ranči Šídlovák jedna z nejpohodovějších akcí měsíce - UpečBuřt vol.2. Příhodný čas letního festivalování jde jen vstříc otevřeným pódiím a posezení na louce, čehož bylo na UpečBuřtu řádně využito. Pro mne doposud neznámé prostředí, lákalo nejen westernovým pódiem a krytým posezením, ale také dětským hřištěm, blízkostí rybníku atd.... Na to, že zde vystupovaly plzeňské kapely spíše tvrdšího rázu, kolem pobíhalo nespočet dětí a všude panovala přátelská atmosféra. Více takových akcí.

Koncertováni v 16hod odstartovala svým vystoupením metalová kapela Sinetrium, prý jsou to utečenci z Dobřan. Až Vám budou tvrdit, že "Sinetrium" je látka, která se píchá pacientům na zklidnění, tak pěkně kecaj! Na naší scéně se objevují již několik let a na jejich souhře je časté koncertování znát, byť s oblibou sem tam trochu pozmění sestavu. Uvedli se písněmi s příhodnými metalovými názvy – Born to Hate, Purgatorium a Metal Hospital. Českými peckami jsou pak  Nestvůry, ZávislostZombie či Bouře. Zpěvák kapely Marek vzkazuje: "Super akce, parádní prostředí, který se liší od klasickejch klubů nebo větších venkovních jevišť, což je pro nás zas něco novýho a je to fajn. Publikum bylo jako vždycky parádní, takže jsme rádi, že se lidi bavili stejně jako my. Děkujem za pozvání."

Následovalo menší uvolnění v podobě pop-rockových a bluesových Brocks. Tato 5členná kapela tvoří zatím 3 roky, ale na kontě má tento autorský projekt již několik písní. Bluesové songy do prostředí Ranče zcela zapadly a linie kontrabasu pak již jen dokreslovala to příjemné sladění...

Dalšími byla nová plzeňská krev, a to opět metaloví Inner Sphere, kteří se po delším zvučení uvedli písněmi Thread a Creation. Nesměla chybět ani jejich jmenovkyně Inner Sphere. Po pop-rockových Brocks byli Inner hrající melodic-death metal vysloveně hudebním nářezem. Celé své vystoupení pak zakončili songy Shape the Nihilism a Blood of the Natives. Poladila bych ještě trochu zpěv a upřímně si ráda počkám na jejich další tvorbu, protože zatím je to velmi velmi slibné... Takže nesmíme opomenout, že chlapci se v září chystají natočit EP a o měsíc déle proběhne v Nové Chmelnici křest. Kytarista a zpěvák Míra k celé akci dodává: "Moc jsme si to užili, účast byla fajn a počasí také. UpečBuřtu přejeme další povedené ročníky."

Pokračující perličkou byla nejen má oblíbená kapela Pearly Seconds. Ti svoji nabitou show odstartovali songem Resurrection, ke kterému je k mání i videoklip se záběry z křestu EP z music baru Anděl, dále Edge of Life či song Fade Away, jenž mnohým může být povědomý, protože nějakou dobu brázdil některá rádia. Řekla bych, že v publiku se našel nejeden nový fanoušek. A kapela dokonce ocenila jednoho z nich svým cd - ale nebylo to samozřejmě zadarmo, musel uhádnout autora soutěžní skladby. Další nabytou peckou byla píseň I will not surrender. Dále představili i svůj nový song, který na své jméno doposud čeká (už je nejvyšší čas k pojmenování), a celé své vystoupení zakončili Snow in the Hell. Opět mi chyběl dívčí fanclub skandující "My chceme perly" - věčná škoda...

A večer zakončily hvězdy největší, pořádající kapela Strange Society. Tvorba této kapely je inspirována velikány jako jsou Iron Maiden, The Doors, Aerosmith či Metallicou, což už samo o sobě značí velmi slušný základ. Uvedli se písněmi Lizard Brain, The Mask nebo Walking in the Sand. A brzo bude k vidění i videoklip natáčený v tento večer, a to k písni Broken Highway. Večer pokračoval v duchu songů Own Kind, Super Freak či JZD. Za mě kluci předvedli jeden z těch lepších výkonů. Také měly pro koho hrá,t a to se hned hraje lépe. Jediná kapela večera, na kterou byl kotel a skákalo se z pódia. Opět musím vyzdvihnout bubeníka Michala, jehož práce s publikem a věčné ksichtíky jsou prostě super.  A možná se i brzo dočkáme nějakého toho EP.

 Jedna rada na závěr - pokud jako muzikant netrpíte nadměrným pocením, je použití stolního ventilátoru na obdobné akci zcela mimo, ale jako prostředek pro pobavení většiny auditoria to funguje dokonale.

Slunce v duši a dalšímu UpečBuřtu zdar.

Fotografie z akce od Hany Šrámkové - zde 

Použité foto od: Renata Podmanická

© 2014-2023 panJosef.cz