Článek

REPORT: Lampa ožila při koncertu Animé a Airbag

Ve středu 25.listopadu 2015 plzeňské Divadlo pod lampou ožilo díky koncertu staňkovské kapely Airbag a brněnských Animé v čele s Jirkou Kučerovským.

Jako první se nám představila punk-rocková kapela Airbag pocházející ze Staňkova. V současné době zde tvoří Vacek, Pedro a Benji. Jako hosté se představili na trubku Dan Balín (SticX/V3ska) a za bicími Filip Silovský (Velký voči/Hi, my name is Chuck). Kapela za dobu své existence odehrála po okolí více než 100krát. Airbag prošli několika personálními novotami a po nějaký čas nekoncertovali. Na pódiu se po 2,5 letech objevilo staré dobré jádro kapely - Vacek, Pedro a Benji. I když složení teď vypadá trochu jako puzzle, je nutno dodat, že na koncert se všichni připravovali a také to stálo za to. Nebylo vůbec znát, že kapela měla nějakou pauzu. Během koncertu zazněli písně z jejich alba "V dvaceti seš nesmrtelnej" (2012) a další. Koncert zahájili písní "Tap-tap", během které se lidé přesouvali od baru dolů poslechnout si první tóny jejich vlastní osobité tvorby. Následovaly songy jako "Symptomatická" a "Punk-rock girl". Airbag během svého vystoupení pokřtili své nové EP s názvem "Zhasni a pak uvidíme" a křtil samozřejmě Jirka Kučerovský z Animé. Krasojízdu doplnili ještě pecky jako "S vůní má ty", "Desatero", "Už dávno nejsme nesmrtelný" a jak jinak než křtěný song "Zhasni a pak uvidíme".

 Brněnští indie-rock band Animé, který vznikl v roce 1999. Z tehdejšího uskupení zůstali jen Jirka Kučerovský a Tomáš Otevřel. V rámci jejich historie můžeme říci, že razí heslo "každou desku s jiným bubeníkem" - ve středu je proto na bicí doplnil Zbyněk Raušet, který s kapelou hraje od roku 2007.  V Plzni se Animé představili v Plzni již po několikáté a svůj výstup odstartovali písní "Red Sun" z jejich nového alba "Dead Trams" (2015). Z tohoto alba zahráli ještě dalších 8 songů jako například "Train", "Human Torch" nebo "Nothing Wrong" a tyto písně byly prokládány. Jejich tvorbu bych popsala jako údernou, milou a zároveň velmi hravou, co se týče celkové kompozice jednotlivých skladeb. Myslím si, že Animé bylo překvapením večera pro mnohé fanoušky a kamarády kapely Airbag.

 Foto převzato od Milan Říský

© 2014-2023 panJosef.cz