Článek

REPORT: Karel Plíhal v Měšťanské besedě

Něžné, citlivé a komorní. Těmito přívlastky by se dala charakterizovat nedělní (17. 2. 2019) podvečerní atmosféra v Malém sálu Měšťanské besedy. Po téměř tří roční zdravotní pauze se totiž na pódia vrátil jeden z nejznámějších českých folkových písničkářů – Karel Plíhal. Svým zcela ojedinělým geniálním zdánlivě plachým projevem naplnil celý sál pokorou a důvěrnou náladou.

Jak tomu bývá vždy, když v Plzni koncertuje pan Plíhal, vstupenky, které se objevily v prodeji na podzim loňského roku, byly okamžitě rozebrány. Rozhlížela jsem se potemnělým sálem, samoutnou mě zajímalo, jací lidé vlastně Plíhala dnes poslouchají. Byla jsem překvapena, neboť v sále seděli starší lidé, lidé ve věku mých rodičů i mladé dvojice. Jeho texty totiž oslovují jak starší generaci, jež pamatují Porty a éru trampských ohňů, tak stále další mladé lidi.

Charakteristické pro Plíhalovu tvorbu jsou dokonale vystavěné a vypointované texty jeho písní. Máte vlastně pocit, že posloucháte zhudebněné básně, které jsou mnohdy vtipné, jindy romantické, veselé i smutné, ale vždycky opravdové. O tom, že je Plíhal výborný textař svědčí i celá řada „básniček“ a trefných, vtipných glos, kterými prolíná svá vystoupení. Nejpovedenější z těchto rýmovaček a básniček byly dokonce vydány knižně v roce 2006 ve sbírce s názvem Jako cool v plotě.

Pro ty, kteří neznají, vřele doporučuji. Za všechny uvádím aspoň některé (nedá se říct nejlepší, protože to jsou všechny):

„Dětem, které zlobily, rozdupeme mobily.“

„Přípitek genetiků: Až do DNA!“

„Benzínem se nemá hasit ohniště, teď už je to jedno, ale pro příště...“

„Drž hubu, papoušku, učím se na zkoušku!“

„Mejlování s Kristem, zaviruje systém.“

„Umlátili Golema golfovýma holema.“

Z důvodu již zmiňované zdravotní indispozice si tentokrát Karel Plíhal na koncerty přizval vynikajícího umělce Petra Fialu, který svým bravurním kytarovým umem jen dokreslil jedinečnost hudebního prožitku.

Co říci závěrem. Mimořádný zážitek s tímto vyjímečným hudebníkem.

© 2014-2023 panJosef.cz